P A T E H A H
  • Home
  • Owner
  • Features
    • Cooking
    • Review
      • Movie
      • Kdrama
      • Skincare
      • Food
      • Anime
    • ARTWORK
    • BLOG INSPO
  • Tutorial

 Assalamualaikum kepada rakan-rakan sekalian.

Jadi posting kali ini aku nak review barang shopee. Semua mesti suka kan shopping online? Tipu la kalau tak pernah even sekali kan. Well dulu aku pun tak suka beli online tapi sejak dok kt rumah ja memang malas nak keluar tambah pulak covid yang taktau bila nak habis ni kan lagi la macam nak beli barang tu semua benda kalau boleh nak beli online ja. Tapi tak beli la hahaah sebab aku duduk kampung en kalau makanan barang basah apa semua tu kena keluar jugak la. 

Okay so aku macam cadang nak beli wireless mouse then aku pun tengok la dekat shopee yang murah-murah ada tak kan. Aku jumpa la mouse ni dia ada siap dengan lampu-lampu lagi tau macam nice gila kot and kena charge dalam 2-3 jam macam tu kalau tak silap then baru boleh guna. Dak yang lain ada yang lagi murah yang macam biasa takdak light bagai kan tapi tula sebab nak yang free shipping nasib baik la jumpa seller yang jual mouse dia free shipping fuh lega. Mouse ni jugak bagi aku dia tak bising tau bila kita click-click tu and ringan ja tak berat. Saiz pun takdak la besar gedabak sangat dia macam cute size gitu. 



                       





Harga : RM15.50

Not so noise 
Wireless 
Rechargeble 
Automatic Colourful Light 
Many colour of mouse to choose 
Shopee : 
mimistory




Kekurangan dia cuma kena charge la bila dia macam dah slow pergerakan tu kan dengan takdak light tu maksudnya kena charge. Biasa la mana ada benda perfect kan kat dunia ni tiber sangat. Overall aku suka la and sangat berpuas hati. Sesuai la untuk student or maybe untuk sesapa yang work from home kan. Harga pun murah juga not bad la. Aku sebernanya kan nak beli colour rose gold tapi dah sold out colour tu sedihhhhhh sikit la. Aku pun ambil ja la colour putih nasib baik cantik jugak. 



Thats all guys nanti aku share lagi barang yang aku beli kat shopee. Mana tahu kan nanti korang nak beli ka kan. Sharing is caring. Bai take care peeps! ❤




 Hello guys. Hangpa still okay lagi ke lockdown ni ? Harap hangpa semua okay.

Aku takdak la okay sangat tapi alhamdulillah okay ja sebab masih duduk dengan family semua and tak terdedah sangat dengan dunia luar. Cumanya tula mental macam kadang macam tak okay jugak maybe sebab terperuk ja kat rumah tak bersosial sangat. 

Macam biasa aku tak buat apa sangat kat rumah so asyik lapaq ja memanjang weh. Jadi belajar la masak sikit-sikit kan dah teringin kita try la resepi-resepi baru. Post kali ni aku nak share aku ada masak popia begedil guys. Sedap gila tak tipu. Bagi aku popia begedil ni lagi sedap dari tauhu begedil sebab dia rangup kat luar dan lembut kat dalam. Cicah pulak dengan sambal kicap nikmatnya Tuhan saja yang tahu. 


Bahan popia begedil 

Kulit popia  

Ayam cincang (aku guna sikit dalam suku gitu)

Ubi kentang 5 biji (4 atau 5 depends saiz dia) 

Daun sup ikut nak banyak mana (nak guna daun bawang pun ok)

Cili merah besar 2 biji

Bawang holland setengah biji

Garam dan serbuk perasa secukup rasa

Serbuk lada hitam 1 sudu 

Telur 2 @ 3 biji 

Bancuhan tepung jagung 1 sudu besar

Minyak untuk menggoreng



Cara-caranya

Hiris kentang bagi nipis takdak la nipis sangat, potong kecik-kecik dan basuh bersih. Then kita goreng kentang agak kekuningan tak perlu garing. Lepastu biar sejuk sekejap dan keluar minyak. Lepas dah sejuk sikit kita lenyekkan kentang sampai hancur laaa dalam bekas. 

Ayam cincang goreng bersama bawang holland yang dihiris dadu. Masukkan serbuk lada hitam dan goreng agak-agak tidak terlalu garing. Angkat dan ketepikan 

 Hiris cili merah nipis-nipis dan racikkan daun sup. 

Masukkan ayam cincang yang digoreng tadi, cili merah dan daun sup ke dalam kentang yang dilenyek tadi. Gaul sebati semua bahan dan masukkan sedikit garam secukup rasa atau serbuk perasa aku guna maggi cukup rasa ja. 

Uli isi menjadi bujur ikut saiz citarasa anda. Takdak bulat dia mcm bujur ja kontot-kontot gitu sampai la habis. 



Ambil kulit popia dan lipat dua pastu letak isi yang diuli tadi then balut kemas. Untuk lekatakkan kulit popia tu dengan cantik sapukan air bancuhan tepung. 

Untuk balutan tu you gais boleh usya dekat youtube ni. Ni simple ja dia balut. 


Dah siap membalut boleh pecahkan telur tadi. Kacau bagi macam nak buat telur dadar tu. Panaskan minyak dalam kuali . Celupkan popia begedil di dalam telur dan goreng apabila minyak sudah panas. 

 Apabila sudah garing boleh angkat popia dan hidangkan. 





Sambal hitam tu simple ja. Goreng sekejap dalam minyak iaitu 2 ulas bawang putih, bawang merah sebiji, cili melaka hijau dalam 8 biji-10 biji (boleh tambah kalau suka pedas). Masukkan dalam blender bahan dah siap digoreng tu then masukkan kicap dalam 3 sudu besar dan garam, gula secukup rasa. Perah sikit limau dalam cili then blender semua bahan. Siap boleh hidang bersama tauhu begedil. 




Sedap gila makan panas-panas tau pastu cicah dengan sambal hitam. 



Itu sahaja mudah ja kan cuma kena rajin. Aku buat untuk dinner so goreng sikit ja then simpan dalam frozen. Nanti nak makan boleh goreng lagi tapi kena celup dalam telur la baru sedap.  Aku bagi dekat jiran sikit keesokkannya, dia cakap sedap hahaha kalau buat jual dia suruh bagitahu dia. Okay selamat mencuba.


Jaga diri gais dan jaga kesihatan. Stay safe 💓💓






#resepipopiabergedil #popiabegedilmudah #popiabegedil




 Moshi moshi gaes

Pada suatu malam yang indah tetiba aku lapar kan nak dinner then taktau jugak nak makan apa. Dia macam nak makan something cheezy gitu. So tengok dalam peti ais ada sosej ada ayam kisar then ternampak gardenia wrap ada lagi dua keping. Aha terus teringat satu resepi ni aku ada tertengok dekat instagram tau but aku tak ingat sangat instagram sapa tapi yang masak-masak tula. Dia masak pizza tanpa roti pizza dan takyah bakar kira macam tanpa oven hang dah boleh masak pizza okay. Menarik bukan?? 

So aku nak share la resepi simple sahaja boleh makan untuk dinner ke makan petang ke macam tak kira waktu takpun time engko lapar tu boleh la try resepi. Bagi aku sangat mudah ya anak-anak sekalian. Memandangkan PKP 3.0 ni mesti susah kan nak cari roti gardenia sebab biasa kita tengok orang buat roti pizza guna roti gardenia kan. 

So apakata korang try resepi pizza guna gardenia wrap dia macam pizza roti dia nipis saja tapi isi tebal isi tu yang penting kan gaes kalau roti tebal sangat tak sedap jugak. Resepi ni hangpa tak perlu susah payah guna oven okay. Ok jom kita start. 




Pinggan crowded sangat hahahaha tak menyerlah la pulak pizza.  



Bahan yang diperlukan 

Gardenia wrap 

Bawang holland 

Sosej 

Ayam kisar (aku guna sikit saja)

1 sudu black pepper

Sos cili (klu nak guna sos prega tomato pun boleh or nak guna sos tomato ikutla) 

Sos keju nachos 

Parutan carrot

mozarella cheese 


Cara-caranya

Masukkan sedikit minyak dan goreng dulu sosej dan ayam kisar bagi perang sikit agak-agak separuh masak ke, nak garing pun boleh. Goreng bersama dengan bawang holland serta serbuk lada hitam. Dah siap ketepikan. 

Ambil gardenia wrap tu letak atas pan jangan bukak api lagi. Sapukan sos cili, sos keju atas wrap tu dan ratakan. Kalau nak letak mayonese pun okay tapi aku takdak. Next letak sosej dan ayam kisar yang digoreng tadi atas tu sikit ja lepastu letak sos lagi then letak lagi ayam kisan dan sosej tu. 

Taburkan carrot tadi dan cheesee. Lepastu letak sikit sos dan ratakan then letak lagi cheese. 

Taburkan daun parsely kalau ada. 

Then buka api perlahan ja jangan kuat sangat nanti wrap tu cepat hangit then tutup guna tudung periuk ja. Masak sehingga cheese cair dan agak-agak la kalau wrap tu nampak macam nak garing tu boleh angkat dah. Yang pasti api jangan bukak kuat sangat okay. So dah masak boleh makan. 


ps : Topping piza hangpa boleh letak macam-macam tau nak letak cendawan butang(boleh goreng sekali dengan sosej) ke, pepperoni, lada benggala hijau merah ikut citarasa anda ala macam pizzahut tu ha boleh la hias ikut nak topping apa. 

Sos tu boleh guna ja sos apa-apa tomato ke thai cili ke nak guna sos prego pun boleh. Anything la sos yang hangpa suka. 

Cheese tu boleh guna slice cheesedale tu boleh serbuk cheese parmesan boleh. Aku guna mozarella yang mcm dah siap diparut beli siap dah la. 


Jadi kalau malas nak keluar nak beli pizza tapi teringin nak makan pizza boleh la try resepi ni orang yang tak pro masak pun boleh masak okay hahah aku pun tak pandai masak tapi suka masak and try resepi baru. Sedap gila okay. Itu sahaja resepi kali ni nanti aku share lagi resepi yang mudah nak buat.  Stay safe guys and take care yourself. Kita jaga kita. 💖 




Hello gais so hari ni aku macam ada banyak tau nak update kt blog ni tapi itulah kadang line internet slow la apa la dan mood kerajinan tu kadangkala takda. Okay so ai nak share simple resepi spaghetti bolognese kuah dia buat sendiri tanpa sos prego. Memandangkan kt rumah ada banyak tomato puri so macam nak try la buat kan sebab tetiba ada banyak pulak. 

Biasa bolognese kan sos prego dia macam masam-masam sikit kan ada orang yang dia memang suka rasa masam-masam tomato tu but ada juga yang tak suka rasa masam tomato tu. 

Jadi aku nak share la kt blog ni macam mana resepi kuah yang kurang masam dan sedap. Actually aku ada tengok beberapa video tau kat youtube cara simple memamg depa guna tomato puri sebab bolognese memang takleh lari dari tomato tu. So aku macam nak try la ikut but aku olah sikit resepi tu untuk kurangkan rasa tomato dan lebih creamy kuah bolognese tu. 

Baca sampai habis tau kalau nak tau macam mana. Ok let start. 

 

 




Bahan yang diperlukan 

  • Spaghetti 
  • Ayam cincang (Nak guna daging pun boleh) 
  • Cendawan butang 1 tin
  • Tomato puri 1 tin
  • Cili kisar / cili boh 3 sudu besar 
  • Susu cair
  • Bawang holland / bawang besar 1 biji 
  • Blackpeper 1 sudu 
  • Kiub pati ayam 
  • Garam 
  • Gula 
  • Serbuk parsley


SPAGHETTI 

Rebus spaghetti dalam air yang mendidih ikut la nak banyak mana aku letak dalam setengah paket spgahetti tu and jenama apa pun tak kisah. Aku guna jenama prego. 

Letak garam sikit dalam air rebusan. 

Setelah spaghetti lembut boleh angkat dan toskan. Ketepikan dahulu. 


SOS BOLOGNESE HOMEMADE 

Masukkan minyak dan goreng ayam kisar bagi keperangan macam tu then masukkan bawang putih dan bawang holland yang dipotong dadu. Masak hingga perang atau garing. 

Masukkan sedikit blackpepper dan sedikit parsley. 
 
Masukkan 3 sudu besar cili boh kalau nak tambah pun boleh untuk orang yang suka makan pedas boleh tambah. Masukkan juga tomato puri dan masak hingga mendidih. 
 
Tambahkan sedikit air and boleh adjust sendiri nak letak banyak mana kalau pekat sangat kuah boleh tambah air. Aku letak dalam 1 cawan air mcm tu. 
 
Masukkan kiub pati ayam. 
 
Tuang susu cair ikut dalam 3 atau 4 sudu besar aku main agak ja. Agak kuah macam merah-merah susu tu. Boleh rasa dulu kalau masam sangat rasa tomato tu boleh tambah lagi susu cair dan cili boh sikit
 
Masukkan cendawan butang dan parsley dalam 2 sudu besar
 
Perasakan garam dan gula secukup rasa.
 
Dah selesai rasa apa semua boleh tutup api dan taburkan lagi parsley. 
Siap untuk dihidangkan bersama spaghetti yang sudah direbus tadi. 


ps; kalau hgpa nak letak meatball or sosej ke apa boleh letak ja ikut suka anda. Aku guna ja apa yang ada kt rumah. 

Senang ja kan gaes. Kalau nak lagi senang boleh guna ja sos prego hahaha tinggal masak ja. Anyway saja ja simpan resepi ni dekat sini incase nanti aku boleh tengok balik. Apapun selamat mencuba. Stay safe guys and salam pkp 3.0. Take care and bai. 




Newer Posts Older Posts Home

OHAIYO!

20+
Love cat, photography & food
Introvert ft cute 

SUBSCRIBE & FOLLOW

CHITCHAT

CUTIE FOLLOWERS

POPULAR POSTS

  • Welcome Back !
    henlo from the other side guess what it so longgggg im stop blogging. Just because im lack of idea what to post on this blog and somet...
  • PIZZA HOMEMADE GUNA GARDENIA WRAP
     Moshi moshi gaes Pada suatu malam yang indah tetiba aku lapar kan nak dinner then taktau jugak nak makan apa. Dia macam nak makan something...
  • Coretan
    Dunia seakan milik kita Berduaaa Dan bersama Kau yang selalu ada disini dan disana Namun kini kau kian menjauh Ku rasa kian resah...
  • Marks X
    Heyyo people 👯👊 abaikan tulisan cacing kerawit saya  Pada suatu hari yang indah dan damai dimana hari  ahad la kot aku tak sure ...
  • U judge people . People will judge u too . :)
    Hey bebs . :) Sebenarnyaa aku tak tau nak post apa but. tetiba ada ideaaa untuk tajuk jaa .. Dah kenapa ? Pelik an ? Hahah .. Tak dak l...

Categories

  • ANIME 1
  • PKP3.0 1
  • POEMS 5
  • RECIPES 4
  • Shopee review 1

BLOGLIST

  • Alien Oren
  • NaSa
  • budakpelik.
  • Super Junior.ᴱᴺᵀ
  • Airaa Lee
  • perennial lifestyle
  • ariennot
  • messarah
  • The Untold Stories
  • b-sourire
Show 5 Show All

Blog Archive

  • ▼  2021 (8)
    • ▼  August (2)
      • BUKAN KEBIASAAN :)
      • SHOPEE REVIEW : MOUSE
    • ►  July (1)
    • ►  June (2)
    • ►  May (1)
    • ►  March (2)
  • ►  2019 (1)
    • ►  August (1)
  • ►  2018 (1)
    • ►  March (1)
  • ►  2017 (5)
    • ►  June (1)
    • ►  May (1)
    • ►  April (1)
    • ►  March (2)
  • ►  2016 (8)
    • ►  October (2)
    • ►  July (2)
    • ►  May (1)
    • ►  February (1)
    • ►  January (2)
  • ►  2015 (6)
    • ►  November (3)
    • ►  October (2)
    • ►  July (1)
  • ►  2014 (9)
    • ►  November (2)
    • ►  September (1)
    • ►  May (3)
    • ►  March (3)
  • ►  2013 (6)
    • ►  December (1)
    • ►  November (3)
    • ►  August (2)
Powered by Blogger.

Featured Post

BUKAN KEBIASAAN :)

Labels

  • POEMS 5

Designed by odd | Distributed By Gooyaabi Template